Studieresa till norra Toscana

Tillsammans med representanter från de andra svenska biosfärområdena, fick vi möjligheten att möta människor och verksamheter från liknande förhållanden som vi har längs Vindelälven-Juhtatdahka. Studieresans syfte var att se hur de arbetar med hållbar utveckling av besöksnäringen. Den röda tråden under resan bestod av hur människor gått samman i olika former av kooperativt företagande.

Kartan nedan visar på vilka ställen i Italien vi fick besöka. Kartan nedan är lånad av Biosfärområde Östra Vätterbranterna.

Middagarna under studieresan, som bestod av lokala råvaror, var upplagda i form av ‘Working buffees’, där särskilt inbjudna aktörer från respektive plats närvarade så att vi skulle utbyta erfarenheter inom fyra olika teman enligt nedan.

• sustainable tourism (hållbar turism)
• agriculture and agri-foodstuffs (agrikultur och lokalproducerad mat)
• education and youth (utbildning och ungdom)
• institutional projects and research (institutionella projekt och forskning)


Studiebesök 1. Verrucole fortress
Första anhalten var till det medeltida fortet, Verrucole som drevs av ett kollektiv, varav ett ungt par som var väldigt engagerade i fortets aktiviteter tog emot oss. Vi fick höra om slottet och dess historia, men även om hur de arbetar med lärare, elever och andra besökare.

Efter rundvandringen samlades vi i borgarsalen där vi hälsades välkomna av San Romanos borgmästare Pier Romano Marian och vicepresidenten för Appenino Tosco Emiliano National Parks. Giuseppe Vignali, chef för Appennino Tosco Milano National Park berättade om arbetet med biosfärområdet, om deras målsättning att stötta stötta olika initiativ från företag mfl. och att inte bygga kontor och “förvaltning”. Filippo Lenzerini, som även följde med oss under större delar av tiden, presenterade biosfärområdets varumärkesstrategi, I CARE APPENINO. Den första aftonen avslutades med en middag på landsbygdshotellet Ai Canipai där vi även övernattade.


Dag två inleddes med ett studiebesök vid kooperativet Garfagnana COOP, där ett antal producenter gått samman och bildat en lite saluhall/besöksmål där de säljer det producenterna tillverkat. Bland annat har de tagit upp den traditionella tillverkningen av kastanjemjöl och spelt. Här tar de emot grupper och fungerar även som en turistinformation/turistisk center. Ett problem de brottas med är den stora mängden vildsvin som rör sig i området.


Efter besöket vid kooperativet åkte vi vidare mot Caseificio del Parco i Cervarezza i provinsen Reggio Emilia. Där fick vi höra ytterligare ett kooperativ prata om sin verksamhet innan vi servades en fantastisk lunch med utvalda franska ostar och charketurier. I provinsen tillverkas Parmigiano Reggiano som vi fick smaka olika årgångar av. Butiken ligger längs med en huvudled och är ett populärt stopp alla turister som passerar. Här finns också en turistisk infopoint med rikligt med turistinformation och information om Nationalparken och biosfärområdet.

Cerwood naturskola & äventyrspark
Vi reste vidare till Cerwood där vi fick besöka en cykeluthyrning som erbjuder eldrivna mountainbikes som att underlätta cykling i de branta bergen. Vi fick även se den naturskola som byggts upp ute i parken med pedagogisk och lättförståelig information om djur och natur. Dit kommer skolelever och privatpersoner för att se, uppleva och lära om den lokala floran och faunan på ett lekfullt sätt.

Resan gick sedan vidare till Caseificio del Parco, ytterligare ett kooperativ, som tillverkar osten den äkta parmesanosten – Parmigiano Reggiano. Vi fick höra dem berätta om hur de enskilda mjölkbönderna levererar sin mjölk till ysteriet där de har särskilda kärl för varje enskild leverantör. Under hela tillverkningsprocessen separeras leverantörernas mjölk för att till slut märka osten med var den har sitt ursprung. Ostarna lagras sedan upp till 30 månader, beroende på vilken tillgång och efterfrågan som finns av ostarna. Se filmen om produktionen nedan.


Montagna Verde Organic farm and village accommodation
I hjärtat av Lunigiana, i Apella, 660 meter över havet i provinsen Massa Carrara togs vi emot av Barbara Maffei som flyttat tillbaka till området för att hjälpa sin far att ta hand om egendomen. De kombinerar ekologiskt jordbruk och hållbara turistiska upplevelser för att bevara det traditionella jordbruket och mathantverket. Till exempel lever kastanjerostningstekniker kvar här i traditionella byggnader med elden som värmekälla, de tillverkar sin egen honung bland mycket annat! Biologisk mångfald är mycket viktigt för deras affärsverksamhet. De har även köpt upp övergivna fastigheter i den pittoreska byn så de kan erbjuda gäster övernattningsmöjligheter. Hjärtat i verksamheten är dock restaurangen där de serverar fantastisk mat producerat på den egna farmen. Restaurangen finns i den gamla klosterbyggnaden “La Torre”. Läs mer om den fantastiska verksamheten genom att klicka på rubriken.

Studieresan avslutades med ett möte med guidekooperativet Farfalle in Camino samt ett besök på det antika klostret/kyrkan Pieve di Sorano som ligger längs pilgrimsleden.

Vi tackar våra eminenta guider Filippo, Lorenzo, Enrico och Chiara för fantastiskt värdskap och fina verksamheter!

Lärdomar vi tog med oss

• Liknande förutsättningar som i V-J
• Kooperativa lösningar i glesbygd är en framgångsfaktor
• Kopplingarna till lärande i stort som i smått
• Nationalparken är hjärtat i allt
• Betydelsen av människorna/individerna i området
• Traditionellt mathantverk värt att bevara
• Fantastiskt gott värdskap

Cecilia Wallinder, kommunikatör Vindelälven-Juhtatdahka
Karin Fällman Stenlund, verksamhetsledare Gold of Lapland