Sista helgen i september gick den första utbildningen till biosfärambassadörer av stapeln i form av en bussresa längs älven. På deltagarlistan var det en bred samling människor med vitt skilda bakgrunder representerade vilket lovade för bra samtal och nytt nätverkande. 24 personer deltog totalt i utbildningen och programmet startade vid kulturarvsmässan på Folkets Hus i Sorsele där kandidaturen hade en egen programpunkt även för allmänheten. Sorsele är utsedd till Årets Kulturkommun i Västerbottens län 2018/2019. Bakom utnämningen står Västerbottens museum, Västerbottensteatern och Norrlandsoperan tillsammans med en rad andra kulturutövare som är verksamma i hela länet. Efter en kort introduktion av koordinator Anders Esselin och kommunikatör Cecilia Wallinder berättade Leopold Sjöström om hur resan till att bilda biosfärområde egentligen började. Sedan fick vi fick höra Tobias Jonsson, ordförande i Grans sameby och Berit Andersson, arkeolog från Västerbottens museum, berätta om sina kunskaper och sin syn på bildandet av biosfärområde.

Efter vistelsen i Sorsele rullade resan vidare mot Rusksele. Under bussresan uppmanades deltagarna att sätta sig hos någon som de ännu inte hade pratat med tidigare. Väl framme mötte Erik Alnersson från Alnersson i skogen och Rusksele hembygdsförening upp oss vid Missionshuset där det vankades fika. Efter fikat, där samtalen frodades, fick vi höra Erik berätta om entreprenörskapet och samhällsengagemanget i Rusksele. Entreprenörskapet har en lång historia i byn som de själva säger är möjligheternas by, det menar han beror på att nätverkandet i byn är väldigt starkt. Han jämför det med nätverkandet i biosfärområden – det är där de stora framgångsmöjligheterna finns!

På eftermiddagen rullade både bussen och samtalen vidare mot Ekorrsele och Forsknäckarnas vildmarkscamp där vi inkvarterade oss i de veduppvärmda stugorna innan middagen. Middagen serverades i kåtan som ligger vackert beläget vid Vindelälven. Efter en god måltid som bestod av viltskav och en fantastisk efterrätt med inslag av Västerbottenost fick vi höra om Forsknäckarnas livsstilsföretagande med utgångspunkt i forsränning. De har ett flertal konferenser vid campen och kommer nu även att satsa på vintersäsongen i form av snöskotrar. I skenet från elden fick vi även höra Donald Eriksson berätta om sitt och familjens företagande i Aurora Borealis som bedriver turer med hundspann, nytt för i år är att de även erbjuder övernattning i norrskenskåtor.

Kvällen fortsatte med samtal vid elden till dess att det var dags att gå till sängs. Efter morgonens frukost gav vi oss ned till ett biflöde vid älven där Christian Tegenfeldt berättade om de fiskevårdsprojekt som Leader fiskeområde Vindelälven är med och arbetar för. Bland andra ett projekt som heter Retrout.  Christian, tillsammans med sin kollega Stig Westbergh, jobbar för Leader Fiskeområde Vindelälven där man kan söka projektmedel inom Havs- och Fiskerifonden.

Bussen rullade sedan vidare mot Hotell Forsen i Vindeln där vi träffade Linda Nyström, VD för Skogstekniska klustret. Hon berättar om sin egen bakgrund och hur deras arbete har blivit så framgångsrikt. Genom att ta hjälp av bland annat teknik och forskning vill klustret vara i framkant när det gäller utvecklingsarbetet för ett hållbart skogsbruk.

Efter en värmande kopp kaffe och en smörgås gick vi med Eva Svahn från Naturskyddsföreningen i Vindeln ner till de mäktiga forsarna nedanför hotellet. Hon berättade om hennes bakgrund, deras verksamhet och framtidsplaner. Hon bjöd även på lite sång och dans innan bussen rullade vidare mot Spölands missionshus. Där bjöds vi på en fantastiskt god lunch innan vi fick höra jordbrukarna Stellan Strand, Leif Lindgren och Per Nordlund berätta om hur de håller landskapet öppet genom Vindelälvens naturbeten. De pratade om vilka utmaningar de står inför med generationsväxlingar och lönsamhet – och allt där emellan. De betonar vikten av samarbeten och dialog för att förbättra och förenkla. Vi fick även höra Viktoria Tegenfeldt, jägmästare för Norra Skogsägarna och elitidrottare, berätta om sitt nygamla liv i Tvärålund. Om livskvaliten, service och värdet av relationer, både med familjen och byn.

Biosfärambassadörsutbildningen nådde sitt sista stopp på Norrlandsoperan i Umeå där Erik Palm stod värd för oss och berättade om deras arbete för att tillhandahålla kulturupplevelser och bevara kulturarv i länet. Vi avslutade dagen med diplomering av de nya biosfärambassadörerna! Nu lämnar vi ordet till Leopold får han summera hur det har varit.

Glada ambassadörer för Biosfärkandidat Vindelälven-Juhtatdahka! Foto: (C) Ola Jennersten, Naturfotograferna, IBL Bildbyrå