Kalender

Här publicerar vi program över lokala aktiviteter i Vindelälven-Juhtatdahka med fokus på hållbar samhällsutveckling.
Har du tips på aktiviteter? Kontakta oss på camilla@vindelalven.se

 

 

Aug
1
tis
Bondens egen marknad @ Vänortsparken, Umeå
Aug 1 – Okt 1 heldag

Information om datum och tider kommer under våren.

Sep
15
fre
Minimus @ Västerbottens museum
Sep 15 – Dec 22 heldag

Skapande verksamhet för alla barn! Alla barn och föräldrar är välkomna till museets skapande verksamhet Minimus. Lokalerna är lättillgängliga centralt i museet. Här erbjuds drop-in verksamhet dagligen under museets öppettider, med olika teman, prova-på-aktiviteter och lek på egen hand. Allt utan kostnad.

På söndagar är Minimus bemannat kl. 12-16 med personal som inspirerar och hjälper barnen med olika skapande aktiviteter, sagoläsning, upptäcktsfärder och mycket mer! (start 3 sept)

Fredagar är det fredagsmys kl. 13-15 på museet för alla barn, även de allra minsta. Man läser sagor, går på upptäcktsfärd, pysslar och gör mycket mer. (start 1 sept)

Söndagar är det skapande aktiviteter för barn från 6 år och uppåt. Varje söndag har eget tema. Det finns naturligtvis något även för dig som är yngre!

Sep
16
lör
Skapande lördag @ Hamnmagasinet
Sep 16 – Nov 18 heldag

Kulturprogram och en plats för eget skapande – helt kostnadsfritt och för alla åldrar på lördagar!
Under terminerna erbjuder vi ett antal Skapande lördagar då Kulturcentrum för barn och unga är fyllt av aktiviteter där alla har möjlighet att vara med och skapa tillsammans!

Klä ut er i vår Teatergarderob och lek fritt i vårt Sagorum, pröva afrikansk dans, ta och mys en stund med en bok i vår Sagogrotta eller besök ateljén där stora och små kan skapa tillsammans. I caféet finns dessutom mycket gott och billigt. Välkomna!

För fullständigt program se hemsidan.

Sep
18
mån
SEE hållbarhetsvecka i Västerbotten @ Västerbotten
Sep 18 – Sep 24 heldag

SEE hållbarhetsvecka vill låta dig känna, prata, smaka, utmana, utveckla och nätverka hållbart under en hel vecka eller bara en kort stund. En veckan full av livskraftiga, kreativa och goda exempel på hållbar utveckling. Det är enkelt att delta både som arrangör och besökare!

Veckan som hålls i Västerbottens och Norrbottens län handlar om att uppmärksamma och stärka aktörer som satsar på att bidra till en hållbar utveckling, ge möjligheter att nätverka och marknadsföras i ett större sammanhang samt sprida information och goda exempel så att fler aktörer påbörjar sitt hållbarhetsarbete.

Programmet skapas av en mångfald deltagande aktörer som under veckan arrangerar kring 100-talet aktiviteter, exempelvis konferenser, filmvisningar, prova på-aktiviteter, utställningar, skördemarknader, familjeaktiviteter, föreläsningar och workshops. Allt inom ramen för en social, ekonomisk och ekologisk hållbar utveckling

Sep
25
mån
Film på Bildmuseet
Sep 25 kl. 2:00 e m – Sep 26 kl. 5:00 e m

Umeå Europeiska Filmfestival gästar Bildmuseet.

Filmerna hittar du i festivalprogrammet.

Sep
29
fre
ForskarFredag
Sep 29 kl. 4:00 e m – 8:00 e m

Öppet hus på Umevatoriet med forskare, experiment, prova-på-aktiviteter och en spektakulär fysik/kemi-show för alla åldrar.

ForskarFredag är Sveriges mest spridda vetenskapsfestival. Målgruppen är den breda allmänheten med särskild inriktning mot barn och unga.

ForskarFredag 2017 i Umeå firas med öppet hus i Umevatoriet, Umestans företagspark. Besökarna får möta riktiga forskare, göra experiment, upptäcka prova-på-aktiviteter och uppleva den fantastiska fysik/kemishowen som ges på närliggande Profilteatern.

Inträde är fritt och alla åldrar är välkomna!

Fysik/kemishowen ges i två föreställningar, kl 17 och kl 19. Biljetter till showen är gratis och finns att hämta på Profilteatern från kl 16.

Sep
30
lör
Öppet hus – Familjedag på SLU
Sep 30 kl. 12:00 e m – 4:00 e m

SLU fyller 40 år som universitet och det firar vi med en trevlig familjedag.

Under dagen erbjuder vi prova på-verksamheter och du kan också träffa våra experter. Många aktiviteter är riktade till barn men med möjlighet att fördjupa sig för den intresserade. Dessutom ges guidade visningar i växthus och campus-arboretet. För barnen kommer det också att erbjudas korvgrillning, naturpyssel med Jenny Järvholm (känd från barn-tv), trädplantering, stora och små maskiner, tävlingar, ponnyridning och lek med Skogsmulle.

Vi bjuder på fika. Det finns även möjlighet att grilla korv.
Serveringen Hansson och Hammar håller öppet under dagen

Okt
2
mån
Samisk kulturvecka & Arjeplogs höstmarknad 2017
Okt 2 – Okt 8 heldag

Samisk kulturvecka & Arjeplogs Höstmarknad 2017

Samisk kulturvecka – vecka 40

Föreläsningar, musik, workshops med mera.

Årets datum för den samiska kulturveckan är 2-8/10 2017.

Arjeplogs höstmarknad

Välkommen till den traditionella marknadshelgen. Njut av genuint hantverk, god mat, aktiviteter och festligheter.

Höstmarknaden infaller samma vecka som samiska kulturveckan och pågår torsdag till lördag, den 5-7/10 2017

PROGRAM VINTERMARKNAD 2017 – svenska

PROGRAM VINTERMARKNAD 2017 – engelska

Okt
6
fre
Sy och hantverksfestivalen
Okt 6 kl. 10:00 f m – Okt 8 kl. 4:00 e m

Mässan för kreativa sinnen!

Kom med i gemenskapen på Sveriges största handarbetsmässa. Utveckla dina kunskaper eller lär dig något nytt. Workshops inom stickning, virkning, smycken, sömnad och mycket mer. Handla på plats av våra många och kunniga utställare.

Nov
21
tis
Vi som bor här @ Umeå Folkets Hus
Nov 21 kl. 7:00 e m – 8:50 e m

I höst ger sig naturskildraren Martin Emtenäs och den legendariske musikern Stefan Sundström ut på årets yvigaste och grönaste turné!

Fortfarande finns det storslagen natur runt om i vårt land, välkända platser och dolda smultronställen. Med stor erfarenheter av svensk natur och sin passion för djur undersöker Martin det unika med just er plats. Stefan Sundström väver in nyskrivna låtar om djur och natur.

Föreställningen bygger också på insamlat material om er lokala miljö och lokala hjältar som brinner för att rädda den. Martin har varit programledare för en mängd naturprogram som utspelat sig både i Sverige och runt om i världen. Han har också skrivit boken ”Upplev Sveriges natur”.

Stefan har spelat i ett antal band som t ex KSMB och Apache, är låtskrivare och trubadur. Han har gett ut ett flertal böcker, bl a ”Stefans lilla gröna” (en berättelse om att sura sin mört, gräva sin kompost och odla med mycket kärlek) och ”Stefans stora blå” (recept för godare fisk, blåare hav och en friskare värld).